1)TARİHÇE:
Tarihi kaynaklar ve kalıntılara göre, Helenistik Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar yörede uygarlıklar kurmuşlardır. İlkçağda İsauria bölgesinin Cilica bölümünde yer alan ve onu Akdeniz’e bağlayan yol İsauria Polisi, güzergah nedeniyle önemli kılmıştır. Bu güzergah Selçuklular ve Osmanlılar zamanında da kullanılmıştır. Bölgemiz, Ekim-1920’deki Delibaş Mehmet olaylarına tanık olur. Aynı yıl Çumra’nın Elmasun Köyündeki Jandarma Karakolu, olayların yoğunluğundan dolayı Belören’e taşınmıştır. Köyümüz 1994 yılında Sarıoğlan ve Kuzören köyleri ile birleşerek idari anlamda belde belediyesi haline gelmiş ve bu yıldan sonra köyümüz, idari yönetim olarak mahalle muhtarı tarafından idare olunmuştur. 2014 yılında kabul edilen büyükşehir yasasıyla, aranan nitelikleri sağlamayan belde belediyeleri tekrar mahalle statüsüne getirilmiş ve bu kapsamda da Sarıoğlan, Kuzören, Boyalı ve Koçaş ile birlikte bir mahalleye dönüştürülmüştür.
2- COGRAFİ DURUM:
Koçaş’ın kuzeyinde, Çumra/Cicek Köyü, doğusunda, Erenler tepesi ve Eşek dağı güney doğusunda Çumra/Mehmetali Köyü, Güney batısında Kızılçakır ve Belören, batısında Boyalı ile çevrilidir. Koçaş eski Sarıolan Kasbabası merkezine 5 km, Bozkır ilçesine 40 km ve Konya iline 75 km. uzaklıktadır. İklimi karasaldır. Doğal durumu, geniş ve dağlık bir araziye sahiptir.
Bitki örtüsü bozkır tipi özellik gösterir. Ardıç ve meşe ağaçları bol miktardadır. Köyümüzün doğusunda ve güneyinde dağlar mevcuttur.
3) EKONOMİK DURUM:
Çevre arazisi uygun olduğu için tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Çoğunlukla buğday, arpa ve nohut yetiştirilir. Az miktarda elma, dut, erik, kayısı, armut ve kiraz yetiştirilir. Sulama tesisleri bulunmadığından, sulu tarım yoktur. Bağcılık etkin sayılır ve yaş tüketimin yanında pekmez üretilir. Ziraat çalışmaları insan ve motor gücüne dayanır. Yetiştirilen ürünler, pazardan ziyade halkın kendi ihtiyaçları içindir. Genellikle koyun, keçi ve sığır yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ekonomik durum, sosyal hayatı da etkilemiştir. Köyden, Konya ve diğer illere çalışma amaçlı gidenler vardır.
4) SOSYAL HAYAT:
Köy halkının çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Erkekler, Konya iline, diğer illere ve yurt dışına çalışmaya giderler. Kadınlar, erkek işlerini de üstlenir. Kanunsuz olaylar tepkiyle karşılanır. Gelenek göreneklere sıkı sıkıya bağlılık vardır. Köyümüzde iki derslikli okul, iki camii bulunmaktadır. Ayrıca sağlık hizmetleri için, Sarıoğlan Aile Sağlığı Merkezi mevcuttur. Köyümüzde yol, su, elektrik, telefon bulunmaktadır. Köyümüzdeki okul ve camiler halkın katkılarıyla yapılmıştır. Çok az miktarda kilim, çul dokuması yapılmıştır. Köy nüfusu yaklaşık 300 civarındadır.
5) EVLENME-DÜĞÜN, GELENEK-GÖRENEK:
Evlenecek erkekte, askerliğini yapmış olma ve iş güç sahibi olma özelliği aranmaz. Görücü usulü hakimdir. Kız beğenilir, söz kesilir. Evlenme yaşı 18 -20 civarındadır. Altın, yüzük ve takı takma olayı sınırlıdır. Düğün için havlu, davetiye olarak dağıtılır. Düğüne gelenler, tabak, tencere, bardak takımı gibi hediyeler getirirler. Kufa ve bohça hazırlanır. Pilav dökülür (düğün yemeği), inançları gereği kadın ve erkekler ayrı ayrı yerlerde eğlenirler.
6) KÜLTÜR DURUMU:
Yörede uygarlığa hizmet etmiş olanlar, Helenistik Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılardır.. Antik İsauria polisi Akdeniz’e bağlayan yol güzergahında olması nedeniyle Greklerle İsauriler arasında savaşlar olmuştur. Günümüzde kalıntıların çoğu kırılmış, evlere yapı taşı olmuştur. Çeşmeler, kabartma figürler kaçırılmış ve pazarlanmıştır. 1933 yılında Devlet – halk işbirliği ile ilkokul yapılmıştır. 1997-98 öğretim yılından itibaren ilköğretimin 8 yıl olmasından dolayı (4306 sayılı yasa ile), köyümüzdeki okuldan ilköğretim birinci kademeden sonra eğitim için Sarıoğlan Yatılı ilköğretim Bölge Okuluna taşınarak eğitim öğretim sürmektedir. Köyümüzde özellikle 90’lı yıllardan sonra okuma ve yüksek eğitim öğretim konusunda gençlerimizde ivme görülmektedir. Son yıllarda, Köyümüzün yetiştirdiği bürokrat ve işadamı konusunda bir hareketlilik vardır. Köy Odası, Futbol Sahası, camiler köyümüzde mevcuttur.